Vol trots presenteren we je de eerste genomineerde voor de award van Lekkerste Lunchroombroodje van Nederland 2021. Dit is de Dis Veggie van Gasterij Den Dis uit Bladel.
In totaal dingen drie broodjes mee naar de award. Deze drie genomineerden worden binnenkort bezocht door onze ‘mystery jury’, die de kanshebbende broodjes gaat beoordelen. De volgorde is geheel willekeurig en niet gebaseerd op de beoordeling van de jury.
Over het broodje
Naam: Dis Veggie
Omschrijving: Gepresenteerd op een met roomkaas ingesmeerde huisgemaakte kruidige pesto speltbol. Geserveerd met een mix van diverse champignons, ui en taugé. Daarbij een huisgemaakte compote van sjalotten en bovenop een heerlijk gepocheerd ei. Afgegarneerd met cashewnoten, (wasabi)sesamzaadjes en een balsamicodressing.
Ingrediënten:
Kruidige pestospeltbol
Roomkaas
Gemengde salade
Compote van sjalotten
Champignons
Kastanje champignons
Oesterzwammen
Uien
Rode uien
Taugé
Gepocheerd ei
Cashewnoten
Sesamzaadjes
Tuinkers
Balsamico
Gemarineerd cherrytomaatje
Kruidige Pestobol
Lauwwarm water
Bier
Vers gist
Bloem
Tijm
Bieslook
Oregano
Rozemarijn
Knoflookpulp
Pesto
Compote van sjalotten
Sjalotten
Suiker
Olijfolie
Balsamicoazijn
Gepocheerd ei
Ei
Water
Azijn
Balsamicodressing
Balsamicoazijn
Tomatenketchup
Olijfolie
Gembersiroop
Zout
Suiker
Peper
Cherrytomaat
Cherrytomaat
Balsamicoazijn
Zout
Peper
Knoflookpoeder
Olijfolie
Bereiding
Brood
1. Water, bier, gist en bloem ongeveer 15 minuten draaien.
2. Olijfolie in een pannetje en daarin de kruiden, pesto en knoflook verwarmen voor extra smaak.
3. Na ongeveer 15 minuten draaien alles in het pannetje erbij en nog even laten draaien zodat het goed mengt.
4. Daarna het deeg uitrollen en afwegen op tussen de 138 en 142 gram.
5. Bolletjes maken.
6. Rijzen op 56 graden combi. (tijd afhankelijk van hoelang ze al uit staan i.v.m. grootte)
7. Na het rijzen voorbakken op 193 graden combi in 11 minuten.
Sjalotten compote
1. Sjalotten aanbakken in olie zodat ze garen.
2. Aceto azijn erbij, aan de kook brengen.
3. Suiker in drie keer toevoegen.
4. Alle suiker toegevoegd nog een keer goed door koken en blijven roeren.
5. Als de uien goed gaar zijn, afzeven en laten afkoelen.
Balsamicodressing
Alle ingrediënten bij elkaar voegen en door elkaar heen kloppen met een garde. Daarna een dag laten trekken zodat alle smaken er in kunnen trekken en de suiker goed kan oplossen.
Cherry tomaat
1. Olijfolie in de pan.
2. Als de pan goed heet is de tomaten erin. (mogen open springen)
3. Peper, zout en knoflook eroverheen.
4. Vuur uit en afblussen met aceto azijn.
5. Afkoelen.
Gepocheerd ei
1. Water en azijn op het vuur zetten.
2. Als dit net onder het kookpunt zit met een garde een kolk in het water draaien.
3. Eieren er in tikken.
4. 3,5 minuut laten garen. (niet koken)
5. Koelen in ijswater.
Champignonmix
1. Snijden champignons.
2. Snijden kastanje champignons.
3. Oesterzwammen ‘scheuren’.
4. Mixen.
Uienmix
Uien snijden in ringen
Roden uien snijden in ringen
Bereidingswijze broodje
1. Broodje uit de vriezer en 20 seconde in de magnetron.
2. Broodje 4 minuten afbakken op 225 graden. (standaard programma)
3. Mix van champignon, mix van ui en taugé op de bakplaat.
4. Broodje open snijden en even laten afkoelen.
5. Broodje insmeren met roomkaas.
6. Sla op de onderkant van het broodje.
7. Op de sla komt de sjalotten compote.
8. Gepocheerd ei even verwarmen in het warme water.
9. Cashewnoten toevoegen op de bakplaat.
10. Alles van de bakplaat op smaak brengen met zout en peper en daarna op het broodje scheppen (onderkant).
11. Gepocheerd ei uit het water halen en er bovenop leggen (draai peper en zout eroverheen).
12. Tuinkers erop.
13. De bovenkant van het broodje er op d.m.v. een
prikker met een tomaatje.
14. Afgarneren met sesamzaadjes en balsamicodressing.