We zijn de laatste maand van het jaar weer ingegaan. Een mooi moment om terug te blikken op de food highlights van het afgelopen jaar. Welke gerechten waren de grote favorieten in Nederland? En in welke mate verschilt dit van de populairste gerechten wereldwijd? Van Poké Bowls tot de alom bekende pizza en chickenwings. Deliveroo biedt je een inkijkje in wat Nederlanders het liefst bestelden. En wat gaat 2020 ons brengen? Wat worden de foodtrends van het volgende jaar?
Deliveroo’s 10 meest bestelde gerechten in Nederland
De Poke Bowl is een blijvertje! Ook in 2019 blijft dit gerecht tot de grote favorieten horen. Daarnaast valt het op dat ook de meer traditionele take-away en streetfood gerechten zoals het broodje Croquet van Van Dobben Eetsalon en de Gyros van Meat&Greek veelvuldig besteld worden.
Top 10 favoriete gerechten wereldwijd
Ook in deze lijst zien we weer diverse Poke Bowl-gerelateerde gerechten terugkomen, net als in Nederland. En daarnaast ook nationale favorieten zoals het Big Giant Menu van Quick in Luik en streetfoodgerechten zoals de Cheeseburger van Five Guys in Londen.
De foodtrends voor 2020
Welke trends zien we in 2020? De experts van Deliveroo voorspellen, op basis van data-analyse, de volgende stromingen of bewegingen:
Vegan is hot
Deliveroo heeft laten weten dat het afgelopen jaar veganistische bestellingen via het platform in Nederland met 450% zijn gestegen. Plantaardige voeding wordt, terecht, steeds populairder en deze trend zal zich voortzetten de komende jaren. Steeds meer mensen zijn parttime veganist, waarmee de helft van hun voedingspatroon gebaseerd is op plantaardige voeding.
Grazing
De tijden van drie maaltijden per dag liggen achter ons. Tegenwoordig eten we kleinere maaltijden gedurende de dag en dat tot wel zes keer per dag. Vooral in de wintermaanden hebben we behoefte aan wat extra energie.
Op echt vuur
Alles van de grill of BBQ lijkt in te slaan als een bom. De unieke rokerige smaak die een grill of BBQ aan het eten geeft valt goed in de smaak.
Street food
Food trucks en foodhallen poppen overal ter wereld op en worden steeds populairder. Of het nu voor lunch of avondeten is. Er is een grote variëteit aan keukens en mogelijkheden en ook de bestellingen vanuit deze keukens nemen wereldwijd toe.