CBS: Voor de derde maand op rij is het aantal faillissementen toegenomen

Auteur: Redactie
Economie 12 juli 2023
CBS: Voor de derde maand op rij is het aantal faillissementen toegenomen

Voor de derde maand op rij is het aantal faillissementen toegenomen, dit vermeldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. In juni zijn, voor zittingsdagen gecorrigeerd, 48 meer bedrijven failliet verklaard dan in mei. Dat is een stijging van 19 procent. In het eerste halfjaar van 2023 lag het aantal faillissementen bijna zestig procent hoger dan in dezelfde periode van 2022.

Meeste faillissementen in de horeca

Het aantal voor zittingsdagen gecorrigeerde faillissementen fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Het aantal uitgesproken faillissementen piekte met 911 in mei 2013. Daarna nam het aantal faillissementen tot en met augustus 2017 af. Vervolgens bleef de trend tot medio 2020 redelijk vlak. Daarna is het aantal faillissementen verder afgenomen en bereikte in augustus 2021 met 109 een laagterecord.

Vanaf mei 2022 lag het aantal faillissementen onafgebroken hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. In juni 2023 waren er voor het eerst in ongeveer 3 jaar meer dan 300 faillissementen.

Niet gecorrigeerd voor zittingsdagen zijn er in juni 288 bedrijven en instellingen (inclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Van alle bedrijfstakken had de handel het grootste aantal faillissementen, namelijk 63. Dat is 40 procent meer dan in mei.

De handel behoort tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven. Relatief gezien werden er in juni de meeste faillissementen uitgesproken in de sector horeca.

Bron: CBS

Overig nieuws