Wetswijziging op komst in de BTW bij verstrekking van 'zakelijk' eten en drinken

Auteur: Redactie
Horeca & Belasting 4 november 2021
Wetswijziging op komst in de BTW bij verstrekking van 'zakelijk' eten en drinken

Als het gaat om horeca en BTW, dan is een belangrijke hoofdregel dat uw zakelijke klanten géén BTW kunnen terugvragen op eten en drinken die in uw zaak worden genuttigd. Ook als sprake is van bijvoorbeeld een 'zakenlunch', is de BTW voor hen toch niet aftrekbaar.

De achterliggende gedachte is dat ook bij een zakenlunch nog altijd sprake is van consumptief verbruik, en de BTW is nou juist bedoeld om consumptief verbruik te belasten. Onlangs heeft de Staatsecretaris van Financiën vooruitlopend op een wetswijziging wel een kleine versoepeling aangebracht op deze starre hoofdregel. Lees hier wat dit voor uw horecaonderneming betekent.

Onder voorwaarden toch een BTW teruggaaf voor zakelijke ‘tussenpersonen’

In een recent besluit van de Staatssecretaris van Financiën is vooruitlopend op een wetswijziging alvast goedgekeurd dat onder voorwaarden tóch BTW teruggevraagd kan worden door uw zakelijke klanten.

Het moet dan gaan om klanten die het door u verstrekte eten en drinken niet zelf nuttigen. In de praktijk komt het namelijk voor dat  het ter plekke verstrekken van eten en drinken wordt uitbesteed aan een andere ondernemer. Het is zelfs denkbaar dat die laatste ondernemer deze prestatie ook weer uitbesteedt aan een andere ondernemer. Als gevolg van de starre hoofdregel dat de BTW niet aftrekbaar is, zou dan in die gevallen een opeenstapeling van niet terug te vragen BTW plaatsvinden, en dat vindt het kabinet niet wenselijk.

Als u in uw zaak bij het verstrekken van eten en drinken ook werkt met zakelijke tussenpersonen, dan kunnen deze tussenpersonen met ingang van 23 september 2021 de door u in rekening gebrachte BTW nu alsnog terugvragen van de Belastingdienst. Wel moet u rekening houden met de volgende voorwaarden:

De tussenpersoon is geen ‘eindgebruiker’ van uw prestatie, maar zij verrichten op hun beurt dezelfde prestatie aan een derde en brengen aan die derde btw in rekening.

Op uw factuur aan de tussenpersoon vermeldt u dat het gaat om de verstrekking van spijzen en dranken voor het gebruik ter plaatse zoals bedoeld in art. 15 lid 5 Wet Omzetbelasting.

Deze goedkeuring zal op een later moment uitgewerkt worden in een wettelijke regeling.

Over de auteurs

Remco van der Veeke en Mr. Drs. Martin Klomp zijn werkzaam bij Lentink De Jonge accountants & adviseurs.

Download hier gratis de whitepaper 'De 7 meestvoorkomende BTW fouten in de horeca + 3 tips om het te voorkomen'

 

Overig nieuws