Het milieubewustzijn bij beursorganisator Easyfairs neemt toe, zo ook bij de 10e editie van Bakkersvak & IJs-Vak in Gorinchem. Het doel van Bakkersvak & IJs-Vak? Meer vertrouwen creëren voor toekomstige generaties met resultaten die groei stimuleren. Een toekomst waarin duurzaamheid centraal staat, net zero de norm is en transparantie een gegeven.
Lokaal en veganistisch
Als het gaat om het implementeren van ESG-onderdelen (Environmental, Social, and Governance), heeft Bakkersvak & IJs-Vak al behoorlijke stappen gemaakt met het nieuwe veganplein. Het thema is Groen ondernemen. Er wordt steeds vaker gekozen voor lokale producten, bij voorkeur biologisch of seizoensgebonden. Dit scheelt vervoer en daarmee ook veel co2. Daarnaast laat het veganplein veganistische opties zien in de bakkerijwereld; beter voor het milieu én voor de gezondheid. Hoe maak je als ondernemer duurzame keuzes wanneer het gaat om ingrediënten? En hoe word je een veganvriendelijke bakkerij? Met partners als Bakels, Callebaut en Bridor wordt er gewerkt aan een groenere toekomst.
Energieneutrale bakkerij
Ook in het kennistheater zet Bakkersvak & IJs-Vak zich in voor een duurzamere wereld. Als bakker doet Jan-Aart Schuld van Bakkerij Schuld dat onder meer door een lezing te geven over een energieneutrale bakkerij. Zo ligt er inmiddels al een ruime hoeveelheid zonnepanelen op zijn dak. Ook is hij bezig met de opslag van alle groene energie (verkregen vanuit windmolens). De overschakeling naar propaangas voor hetgeen dat nog nodig is, verlicht de kosten. Jan Aart verwacht dit jaar een volledig energieneutrale bakkerij te hebben.
Michel Schröder, Vacuümkoeler bij Weber Vacuum Cooling en lid van het Boulangerieteam, speelt in op efficiënter brood bakken met onder andere de WeBake ECO. Deze energie-efficiënte vacuümkoeler is met name geschikt voor klein brood. Dit zijn een van de vele stappen naar een duurzame toekomst waar Bakkersvak & IJs-Vak een podium voor biedt.
Duurzaamheid op de beursvloer
“Ondanks de lastige tijd waar we nu in zitten, blijft duurzaamheid een belangrijk onderwerp”, aldus Sharon Haans, content coördinator bij Bakkersvak & IJs-Vak. “Dat willen we niet uit het oog verliezen. Sterker nog, we laten nu zien dat we anders met onze omgeving om moeten gaan.” Als voorbeeld het cateringaanbod; dat is dit jaar uitgebreid met vegetarische en vegan opties. Waar mensen bij elkaar komen én proeven centraal staat ontstaat afval, tijdens de beurs zijn er voor bezoekers en exposanten volop inzamelmiddelen aanwezig, zodat dit afval niet op straat of de grond terechtkomt. Bezoekers kunnen eenvoudig interessante stands scannen met de bezoekersbadge, na afloop ontvangt de bezoeker alle informatie over de gescande stand. Met de missie Visit the future en het oog op de toekomst werkt Bakkersvak & IJs-Vak daarmee aan een duurzame beursbeleving.
Blijf op de hoogte
Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste luchroomnieuws en één keer per week de digitale nieuwsbrierf van Lunchroom ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.